РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешки крилца на бразилски начин

    Овој рецепт е спас во последен момент да подготвите брзински ручек. Месото е сочно и ароматично, така што ќе уживате во секој залак.

    Потребно:

    • 10 пилешки крилца
    • 6 чешниња лук, ситно сечкани
    • 2 лажички сол
    • 1 лажичка мелен црn пипер
    • 60 мл сок од лимон
    • 125 гр брашно
    • Масло за пржење

    Подготовка: Измешајте ги пилешките крилца со лукот, солта, биберот и сокот од лимон во сад додека не се премачкаат рамномерно. Покријте со проѕирна фолија и ставете го во фрижидер околу еден час. Секое пилешко крилце извалкајте го во брашно и истресете го вишокот. Загрејте го маслото на средна топлина во големо тенџере или длабока тава. На врело масло пропржете го пилешкото додека не порумени и не стане крцкаво. Извадете го од маслото и ставете го на хартиена крпа за да се впие вишокот масло. Послужете го месото топло како прилог со ориз и салата. Добар апетит!