Потребно:
- 10 пилешки крилца
- 6 чешниња лук, ситно сечкани
- 2 лажички сол
- 1 лажичка мелен црn пипер
- 60 мл сок од лимон
- 125 гр брашно
- Масло за пржење
Подготовка: Измешајте ги пилешките крилца со лукот, солта, биберот и сокот од лимон во сад додека не се премачкаат рамномерно. Покријте со проѕирна фолија и ставете го во фрижидер околу еден час. Секое пилешко крилце извалкајте го во брашно и истресете го вишокот. Загрејте го маслото на средна топлина во големо тенџере или длабока тава. На врело масло пропржете го пилешкото додека не порумени и не стане крцкаво. Извадете го од маслото и ставете го на хартиена крпа за да се впие вишокот масло. Послужете го месото топло како прилог со ориз и салата. Добар апетит!