Потребно:
- 600 гр пилешко месо
- 1 виолетов кромид
- 2 лажици брашно
- 2 зеленчукови коцки за супа
- Црн пипер
- Сол
- 2 лажички мелена слатка пиперка
Подготовка: Кромидот ситно се сечка и се динста на малку масло додека не порумени, па се додава месото и се пржи неколку минути, па се додава бибер. Потоа налејте топла вода, да го покрие месото и се додаваат коцките зеленчуков бујон. Се заедно се остава да се вари 45 минути на тивок оган. Додадете ја мелената пиперката околу 15 минути пред крајот. Кога месото ќе се свари, во чаша измешајте 2 лажици брашно со вода и додадете во сосот и варете уште 2-3 минути. Послужете со ориз или тестенини и свежа салата. Добар апетит!