Потребно (за 4 лица):
- 4 парчиња пилешко филе
За мариндата:
- 100мл сок од портокал
- 1 лажица маслиново масло
- 1 мала лажица сенф
- 1 мала лажица мускатно оревче во прав
- 1 мала лажица кари во прва
- 1 мала лажица сув зачин
- Бибер
За сосот:
- 4 лажици пилека супа
- Сосот од печењето и маринадата
- 2 лажици пченкарно брашно
Подготовка: За маринадата: добро измешајте го сокот од портокал, маслиново масло, сенфот, мускатното оревче, карито, сувиот зачин и биберот. Пилешкото филе измијте го, ставете го во сад и прелијте го со маринадата, па оставете да се маринира најмлаку еден час. Маринираното пилешко ставете го во огноотпорен или керамички сад претходно премачкан со путер, и прелијте го со 2 лажици од маринадата во која стоело. Печете го пилешкото во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 30 минути. За сосот: Сосот од месото префрлете го во помал сад, додадете ја преостаната маринада, пилешката супа и пченкарното брашно и варете се заедно на тивок оган со постојано мешање, додека не се згусне. Послужете со прилог по желба.