
Потребно:
- 2 тиквички
- 1 кромид
- 1 црвена пиперка
- 50 гр брашно
- 2 лажички сол
- 50 гр пченкарно брашно
- 1 јајце
- 100 мл вода
- Малку палента
- Малку масло
Подготовка: Прво измијте ги тиквичките, потоа исечете ги краевите и изрендајте ги на тенки парчиња. Префрлете ги во сад. Ситно исечкајте го кромидот и додадете го во садот со тиквичките. Направете го истото и со црвената пиперка – исечкајте ја на коцки и додадете ја во тиквичките. Додадете го брашното и една лажичка сол, кои претходно сте ги соединиле во помал сад, во садот со зеленчукот. Додадете ги пченкарното брашно, јајцето и водата. Добро измешајте сè заедно. Обложете плех за печење со хартија за печење и рамномерно распоредете ја смесата во него. Посипете со палента и додадете малку масло и една лажичка сол. Печете во рерна загреана на 200 степени приближно 35 минути. Прво изладете ја готовата пита, потоа исечете ја и сервирајте. Добар апетит!