Потребно:
- 4 јаболки
- 30гр путер
- 50гр мед
- 2 лажички цимет
- Малку рендана кора од портокал
- 40гр шеќер
- 200гр павлака
- 3 јајца
- 200гр лиснато тесто
Подготовка: Калап со пречник 26цм премачкајте го со путер, па ставете го развлеченото тесто и малку со прсти притиснете. Со тестото покријте ги и ивиците на калапот. Изматете ја павлаката, шеќерот и јајцата (2 јајца). Путерост стопете го, па додадете ги исчистените јаболки исечени на кришки. Ставете мед и цимет одозгота, па на тивок оган динствувајте. Пред крај додадете ја кората од портокал. Готовите јаболки додадете ги во смесата со павлака. Измешајте и ставете врз тестото. Вишокот тесто ставете го врз филот. Тестото премачкајте го со изматеното јајце и печете на 180 степени, половина час. Наросете со шеќер во прав.