РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнети кифлички со мак

Кифличките со мак се омилен десерт на многумина, но овој деликатес може да се направи и дома. Пробајте го овој рецепт со богат фил и меко тесто.

Потребно:

  • 200гр мелен мак
  • 120гр шеќер
  • 100мл млеко
  • Рендана кора од половина лимон

За тестото:

  • 375гр брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 150гр путер
  • 1 јајце
  • 60гр шеќер во прав
  • Сок и кора од половина лимон
  • 75мл млеко на собна температура

Подготовка: Во тенџере ставете го млекото и додадете го шеќерот, па оставете да зоврие. Тргнете го од оган и измешајте го макот и кората од половина лимон. Оставете да се излади. Во сад измешајте ги брашното и прашокот за печиво, па додадете го шеќерот во прав и путерот. Добро измешајте ги состојките, па додадете го јајцето, кората и сокот од половина лимон. Полека додавајте го млекото. Месете додека не добиете мазно, нелепливо тесто. Поделете го на три еднакви делови и формирајте топчиња. Од топчињата формирајте круг со дијаметар од 15 см, тестото завиткајте го во пластична фолија и оставете го да се излади еден час. На набрашнета работна површина развлечете го тестото со дебелина од 2 мм. Премачкајте со третина од макот до 1 сантиметар од работ и исечете го на 16 триаголници. Изролајте ги кифличките. Печете во обложен плех на 180 степени околу 20 минути. Оладете ги и извалкајте ги во шеќер во прав. Добар апетит!