Потребно:
За тестото:
- 500 гр брашно
- 1 јајце
- 25гр свеж квасец
- 50мл зејтин
- 2 лажици шеќер
- 300мл млеко
За полнењето:
- 200гр мелени ореви
- 12 лажици млеко
- 6 лажици шеќер
- 1 ванилин шеќер
- Малку рум
- 2 лажици лебни трошки
За преливот:
- 250мл млеко
- 2 лажици шеќер
- 1 лажичка ванилин шеќер
Подготовка: Ставете го свежиот квасец во шолја и разматете го со малку тоопло млеко. Додадет еедна лажица брашно, малку шеќер и сол. Покријте и оставете квасецот да најдојде. Во брашното, додадете го јајцето, шеќерот, маслото, надојдениот квасец и замесете тесто, полека додавајќи го млекото. Покријте го и оставете го на топло да нарасне. За подготовка на смесата за полнење, ставете го млекото да зоврие заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер. Потоа додадете ги оревите и лебните трошки. Добро измешајте, па додадете го румот.
Тестото развлечете го во форма на правоаголеник. Распоредете ја смесата за полнење по целата површина на тестото. Свиткајте го тестото во ролат и исечете на кругови со дебелина од еден сантиметар. Ставајте ги во тавче, претходно обложено со хартија за печење. Рерната загрејте ја на 200 степени и печете ги 15 до 20 минути. За подготовка на преливот, загрејте го млекото со шеќерот и ванилиниот шеќер. Со него прелијте го убаво секое полжавче и тоа веднаш штом ќе бидат печени, бидејќи жешки подобро ќе го впијат преливо. Добар апетит!