РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Посен ролат со ајвар

Овој посен солен ролат одлично ќе се вклопи на секоја славска трпеза, но може да го подготвите и во секоја друга пригода.

Потребно:

  • 200 мл кисела вода
  • 120 гр брашно
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сол
  • 60 гр ајвар

За полнење:

  • 5 лажици посен мајонез
  • 3-4 кисели краставички

Подготовка: Во сад измешајте го брашното со прашокот за печиво, потоа додадете ги солта и ајварот, па повторно измешајте. Постепено додавајте ја киселата вода, мешајте додека состојките не се соединат. Смесата за ролат истурете ја во плех, па печете на 200°C околу 20-30 минути. Кога ќе се испече кората завиткајте ја во влажна крпа. Кога ќе се олади премачкајте ја со посен мајонез и исечканите краставички. Во филот за ролатот можете да додадете и рендан посен кашкавал. Наполнетата кора свиткајте ја во ролат. Добар апетит!