РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Посна пица

Каква може да биде пицата, да нема кашкавал, сирење или некое парње вкусна шунка или пршута? Италијанците таквата пица ја опишуваат како погача со маслиново масло, билки и зеленчук. Така што, посната пица е норма, а не исклучок, а кашкавалот е едноставмно вкусен додаток што може да се исфрли за време на велигденскиот пост.

Потребно:

  • 400гр брашно
  • 200мл газирана вода
  • 3 супени лажици растително масло
  • Сол по вкус

За полнење:

  • 1 пиперка
  • Шери домати
  • ½ кромид
  • Неколку феферони
  • 4 лажици растително масло
  • 4 чешниња лук
  • Оригано
  • Бибер
  • Чили по желба

Подготовка: Посното тесто за пица без квасец има поинаков вкус од класичното, но генерално е многу вкусно. Но, одговара на основните потреби за тесто за пица –  прави крцкави меурчиња и овозможува да направите тенка пица. Сите состојки за тестото соединете ги и од нив замесете мазно тесто. Ако е потребно, додадете уште малку брашно. Ставете го тестото во проѕирна фолија и оставете го да се одмори околу половина час. Додека тестото одмора, исечкајте ја пиперката, шери доматите и кромидот на тенки кругови. Маринирајте ги во мала количина масло. Лукот поминете го низ преса, па ставете го во малку масло и со таа смеса премачкајте го тестото. Најдобро е тестото да го развлечете на хартија за печење, лесно завиткајте ги краевите. На намастеното тесто наросете оригано и морска сол по желба. Останатите состојки наредете ги одозгора и ставете го тавчето во загреана рерна на 250 степени.