РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Посни полнети тиквици 

Предлог рецепт за подготовка на ручек без месо, но преполн со хранливи состојки за целото семејство.

Потребно:

  • 2 главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 6 тиквички
  • 1/2 шолја пченка
  • 100гр ориз
  • 2 пиперки
  • 2 домати
  • Црвен пипер
  • Сол
  • Бибер

Подготовка: На масло пропржете го кромидот и лукот, а тиквичките измијте ги, исечете ги по должина и издлабете ги, а издлабениот дел исечете го на коцки и додадете ги во кромидот. Доматите, пиперките исечкајте ги на помали коцки и додадете ги во кромидот. Зачинете со црвен пипер, посолете и ставете бибер. Оставете се заедно да се динствува 15 минути, па додадете ја пченката и оризот. По пет минути, тргнете го садот од оган. Полнете ги тиквичките со оваа смеса, наредете ги во огноотпорен сад. Кога тивкичките ќе бидат речиси испечени, извадете ги од рерна, наросете рендан кашкавал или моцарела и вратете ги во рерна уште малку да се запечат.