Потребно:
- 2 лажички кари
- 3 лажици маслиново масло
- 2 главици кромид, рендан
- 1 јаболко, излупено и изрендано
- 3 чешниња лук
- 20 гр стебленца магдонос, сечкани
- Парче свеж корен од ѓумбир, изрендан
- 800 гр сладок компир
- 1,2 л зеленчуков бујон
- 100 гр црвена леќа
- 300 мл млеко
- Сок од 1 лимон
Подготовка: Ставете го карито во големо тенџере, а потоа печете на средна температура 2 минути. Додадете го маслиновото масло, мешајќи, додека зачинот ‘цврчне’ во тенџерето. Додадете го кромидот, јаболкото, лукот, стебленцата од магдоносот и ѓумбирот и зачинете. Пржете се заедно 5 минути, повремено мешајќи. Во меѓувреме излупете го и потоа изрендајте го слаткиот компир. Ставете го во тенџере со бујонот, леќата, млекото и зачини, па динствувајте поклопено 20 минути.Со помош на рачен блендер се измиксирајте. Додадете го сокот од лимон и наросете листови магдонос по желба. Добар апетит!