РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Празнични колачиња со лешник и карамела

Десерт што ги буди сетилата и значи дека празници се ближат!

Потребно:

Мерката е чаша од 250мл

  • 1 чаша брашно
  • 2/3 чаша шеќер
  • ½ чаша какао
  • 110гр путер
  • 1 жолчка
  • 2 лажици мед
  • 100гр крупно сечкани лешници
  • 1 белка

Полнење:

  • 100гр карамела
  • 1 лажица мед
  • 50гр чоколадо

Подготовка:Омекнатиот путер, шеќерот, жолчката, млекото, просеаното брашно и какаото ставете ги во еден сад. Прво измешајте со рачна маталка, па потоа со миксер, но со најмала брзина. Завршете со мешање со рака. Оставете смесата да отстои во фрижидер половина час. Формирајте топчиња со големина која вам ви одговара. Тавата обложете ја со хартија за печење. Изматете ја со вилушка белката, па секое топче спуштете го во неа, па во исечканиот лешник и редете ги во тавчето. Секое топче на средината вдлабнете го со прст. Печете во загреана рерна на 180 степени, 15 минути. Кога ќе ги извадите, колачињата се меки. Стопете ја карамелата со чоколадото, додадете го млекото и на тивок оган оставете нека се соединат. Колачињата полнете ги со преливот. Оставете преливот да се стврдне и уживајте!