РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Превртена гибаница

Дали некогаш сте испекле гибаница и сте ја превртеле наопаку за да се излади? Па, еве рецепт како да биде воздушеста, сочна и вкусна. Важно е да не го премачкувате калапот со ништо, оставете го сув.

Потребно:

  • 5 јајца
  • 3 чаши кисело млеко (540 гр.)
  • 500 гр урда
  • 90 мл масло
  • 2 лажички сол (10 гр.)
  • 75 гр брашно
  • Сода бикарбона
  • 500 гр кора за пита

Подготовка: Измешајте ги јајцата, киселото млеко, урдата и маслото. Додадете сол, брашно и сода бикарбона. Исечете ги корите на ленти. Дел по дел потопувајте ги корите во смесата и ставајте ги во тавчето. Не го подмачкајте го тавчето за печење со масло. Печете на 200 степени 45 минути, доколку видите дека одозгора повеќе се пече, покријте со фолија кон крајот на печењето. Испечената гибаница веднаш превртете ја наопаку на четири шолји. Добро изладете ја пред сервирање. Добар апетит!