РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Рижото со месо

Од остатоците на новогодишното месо што сте го печеле, можете да подготвите вкусно јадење за цело семејство, без многу напор и време.

Потребно:

  • 1 лажица путер
  • 170 печено месо, исечкано на коцки
  • 1 млад кромид, сецкан
  • 60 гр сецкани моркови
  • 60 гр сечкана брокула
  • 1 големо јајце, изматено
  • 240 гр варен ориз
  • 60 гр замрзнат грашок
  • 1 ½ лажица соја сос
  • ⅛ лажичка лук во прав
  • ⅛ лажичка ситно рендан ѓумбир

Подготовка: Растопете го путерот во тава на средна топлина. Додадете го свинското месо, кромидот, морковот и брокулата. Пржете и мешајте 7 до 10 минути. Префрлете ја смесата во сад и вратете ја тавата на средна температура. Јајцето изматете го во тавата и мешајте додека целосно да се стегне. Додадете ја мешавината со месо назад во тавата, а потоа измешајте ги оризот, грашокот, соја сосот, лукот во прав и ренданиот ѓумбир. Гответе и мешајте додека не се загрее, 7 до 10 минути. Послужете и уживајте! Добар апетит!