Потребно:
За тестото:
- 500 гр брашно
- 1 кесичка сув квасец (7 гр)
- 1 лажица шеќер
- 1 лажичка сол
- 250 мл млако млеко
- 60 гр путер, стопен
- 1 јајце
За полнењето:
- 150 гр рендано сирење
- 150 гр шунка, исечкана на ситни коцки
- 2 лажици свеж магдонос, ситно сечкан
- 1 лажица сенф (по избор)
- Сол и бибер по вкус
Подготовка: Во помал сад измешајте ги сувиот квасец, шеќерот и млакото млеко. Оставете го да отстои неколку минути додека не се активира квасецот и не создаде меурчиња. Измешајте го брашното со сол во голема чинија. Додадете ги растопениот путер и јајцето и смесата од квасецот. Мешајте додека не добиете
меко тесто. Префрлете го на набрашнета површина и месете 5-10 минути додека не стане мазно и еластично. Ако тестото е премногу лепливо, додадете малку брашно. Тестото вратете го во садот, покријте го со крпа и оставете го на топло место да се удвои, што обично трае околу 1 час. Додека тестото нараснува, подгответе го филот. Измешајте го ренданото сирење, исечканата шунка, свежиот магдонос и, по желба, сенф. Додадете сол и бибер по вкус. Откако тестото ќе се удвои, истурете го на набрашнета површина за да се отстрани воздухот. Расукајте го во правоаголник со дебелина од приближно 1 см. Подготвениот фил рамномерно распоредете го преку тестото. Виткајте го во тесен ролат и исечете го на еднакви делови со дебелина од околу 2 см. Ролатите ставете ги на плех обложен со хартија за печење и оставете ги уште 15-20 минути. Загрејте ја рерната на 180 °C. Печете ги ролатите 15-20 минути или додека не добијат убаво златно кафеава боја. Добар апетит!