РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ролати со сирење и шунка

Малку се јадењата кои можат да го израдуваат вашиот стомак и за појадок и за ужина или како прилог со друго јадење. Меѓутоа, меките кифлички со сирење и шунка се едно такво кулинарско чудо кое ќе го воодушеви секој гурман кој сака месо и сирење.

Потребно:

За тестото:

  • 500 гр брашно
  • 1 кесичка сув квасец (7 гр)
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 250 мл млако млеко
  • 60 гр путер, стопен
  • 1 јајце

За полнењето:

  • 150 гр рендано сирење
  • 150 гр шунка, исечкана на ситни коцки
  • 2 лажици свеж магдонос, ситно сечкан
  • 1 лажица сенф (по избор)
  • Сол и бибер по вкус

Подготовка: Во помал сад измешајте ги сувиот квасец, шеќерот и млакото млеко. Оставете го да отстои неколку минути додека не се активира квасецот и не создаде меурчиња. Измешајте го брашното со сол во голема чинија. Додадете ги растопениот путер и јајцето и смесата од квасецот. Мешајте додека не добиете
меко тесто. Префрлете го на набрашнета површина и месете 5-10 минути додека не стане мазно и еластично. Ако тестото е премногу лепливо, додадете малку брашно. Тестото вратете го во садот, покријте го со крпа и оставете го на топло место да се удвои, што обично трае околу 1 час. Додека тестото нараснува, подгответе го филот. Измешајте го ренданото сирење, исечканата шунка, свежиот магдонос и, по желба, сенф. Додадете сол и бибер по вкус. Откако тестото ќе се удвои, истурете го на набрашнета површина за да се отстрани воздухот. Расукајте го во правоаголник со дебелина од приближно 1 см. Подготвениот фил рамномерно распоредете го преку тестото. Виткајте го во тесен ролат и исечете го на еднакви делови со дебелина од околу 2 см. Ролатите ставете ги на плех обложен со хартија за печење и оставете ги уште 15-20 минути. Загрејте ја рерната на 180 °C. Печете ги ролатите 15-20 минути или додека не добијат убаво златно кафеава боја. Добар апетит!