Потребно:
- 700 гр сладок компир (батат)
- 2 супени лажици маслиново масло
- ½ лажичка сол
- ¼ лажичка црн пипер
- ½ лажичка мелен ким
- 370 варена киноа
- 1 конзерва црн грав, измиен и исцеден
- 1 конзерва пченка, измиена и исцедена
- 1 црвен кромид, сечкан
За преливот:
- 4 супени лажици маслиново масло
- 3 супени лажици сок од лимон
- ¼ лажичка мелен ким
- ¼ лажичка крупна сол
- ¼ лажичка мелен црн пипер
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете голем плех со хартија за печење. Излупете го слаткиот компир и исечете го на парчиња со дебелина од 1,5 см. Прелијте го со маслиново масло, зачинете со сол, бибер и ким и нежно измешајте. Распоредете го слаткиот компир на плехот и ставете го во рерна. Печете 20 до 25 минути. Извадете го од рерна и оставете да се излади. Во голем сад за салата измешајте ги пченката, црниот грав, црвениот кромид, киноата и слаткиот компир. Измешајте ги сите состојки за дресингот во помал сад. Прелијте ја салатата и нежно измешајте. Послужете веднаш или покријте со фолија и ставете ја салатата во фрижидер до 4 дена. Добар апетит!