РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Шницли во бело вино со њоки

По напорниот работен ден на сите им е потребен добар и квалитетен оброк. Овие шницли во бело вино со њоки ќе им се допаднат на сите. Брзо се подготвуваат, вкусни и содржат квалитетни состојки, а тоа е се што ни треба за добар главен оброк.

Потребно:

  • 500 гр замрзнати њоки
  • 50 мл маслиново масло
  • 400 гр телешки шницли
  • 100 гр моркови
  • 80 гр кромид
  • 150 гр свежи црвени пиперки
  • 75 гр праз
  • 50 мл бело вино
  • ½ лажичка сол
  • ¼ лажичка мелен црн пипер
  • 1 лажица суз зачин
  • 1 сечкан домат
  • 150 гр тиквички

Подготовка: Морковите и тиквичките исечкајте ги на стапчиња, кромидот на кришки и празот на кругови. Сварете ги њоките во малку посолена вода, исплакнете и исцедете ги. Месото печете го додека не добие убава боја. Во тавата во која се печело месото додадете маслиново масло, моркови и кромид. Се пржат 2-3 минути и се додаваат тиквичките и празот. Пржете уште две минути. Сипете го виното, посолете, додадете бибер, сув зачин, измешајте и додадете ги исечканите домати. Динствувајте на тивок оган околу пет минути. По потреба додадете малку вода. Во зеленчукот додадете го месото исечено на подебели ленти, варените њоки, убаво измешајте и послужете. Доколку е потребно, додадете сол и бибер. Добар апетит!