Потребно:
- 500 гр замрзнати њоки
- 50 мл маслиново масло
- 400 гр телешки шницли
- 100 гр моркови
- 80 гр кромид
- 150 гр свежи црвени пиперки
- 75 гр праз
- 50 мл бело вино
- ½ лажичка сол
- ¼ лажичка мелен црн пипер
- 1 лажица суз зачин
- 1 сечкан домат
- 150 гр тиквички
Подготовка: Морковите и тиквичките исечкајте ги на стапчиња, кромидот на кришки и празот на кругови. Сварете ги њоките во малку посолена вода, исплакнете и исцедете ги. Месото печете го додека не добие убава боја. Во тавата во која се печело месото додадете маслиново масло, моркови и кромид. Се пржат 2-3 минути и се додаваат тиквичките и празот. Пржете уште две минути. Сипете го виното, посолете, додадете бибер, сув зачин, измешајте и додадете ги исечканите домати. Динствувајте на тивок оган околу пет минути. По потреба додадете малку вода. Во зеленчукот додадете го месото исечено на подебели ленти, варените њоки, убаво измешајте и послужете. Доколку е потребно, додадете сол и бибер. Добар апетит!