Потребно:
- 500 гр замрзнати њоки од компири
- 50 мл маслиново масло
- 400 гр шницли
- 100 гр моркови
- 80 гр кромид
- 150 гр црвени пиперки
- 75 гр праз
- 50 мл бело вино
- ½ лажичка сол
- ¼ лажичка мелен црн пипер
- 1 лажица сув зачин
- 1 сечкан домат
- 150 гр тиквички
Подготовка: Морковите и тиквичките исечкајте ги на стапчиња, кромидот на кришки и празот на кругови. Гответе ги њоките во малку солена вода, исплакнете и исцедете ги. Месото се пече додека не добие убава боја. Додадете маслиново масло, моркови и кромид во тавата во која се печело месото. Се пржат 2-3 минути и се додаваат тиквичките и празот. Пржете уште две минути. Сипете го виното, посолете, додадете бибер, сув зачин – измешајте, па додадете ги исечканите домати. Варете на тивок оган околу пет минути. Доколку е потребно, додадете малку вода. Во зеленчукот додадете ги готовите шницли, претходно исечени на ленти, сварените њоки, убаво измешајте и послужете. Добар апетит!