Потребно:
- 1 главица кељ
- 3 лажици масло
- 2 главици кромид
- 250 гр мешано мелено месо
- 1 лажица сув зачин
- 2-3 лажици лебни трошки
- 3 чешниња лук
- 200 мл кисела павлака
- 3 јајца
- сол, бибер
Подготовка: Исечкајте го кељот и варете го во зовриена солена вода околу десет минути. Исцедете, изладете и исечете ги на што потенки ленти. На масло кратко пропржете го исечканиот кромид, додадете го месото, малку посолете и динствувајте десет минути. Одделете ги жолчките од белките и изматете ги белките во цврст снег. Измешајте го кељот и месото, додадете го сувиот зачин, презлата, биберот, издробениот лук, павлаката и жолчките. Добро измешајте сè, па нежно измешајте го снегот од белки. Смесата ставете ја намастен огноотпорен сад и печете во рерна загреана на 200 °C околу 35 минути. Добар апетит!