РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солена торта од леб и само 4 состојки

Подготовкаата на оваа солена торта не е комплицирана и без мака може да ја подготви секој. Ова солено, посно предјадење е идеално за слави, прослави, но може да се најде на домашната трпеза секогаш кога не знаете што да подготвите за појадок или за вечера.

Потребно:

  • 1 пакување тост леб (околу 12 до 15 кришки)
  • 200гр ајвар
  • 200гр туна
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажица посен мајонез
  • 3-4 кисели краставички
  • Сол
  • Бибер

Подготовка: Кога ќе избирате тост леб, изберете од оној сечен на парчиња. За филот е потребно ајварот да го измешате со туната, која претходно ќе ја исцедите. Додадете ги сенфот и мајонезот и се заедно убаво измешајте. Додадете ги сечканите краставички и се добро соединете со зачините. На соодветен послужавник наредете еден ред од тост лебот, врз него внимателно премачкајте од филот. Редете така од лебот и филот, додека не ви потрошат намирниците. Солената торта може да ја украсите со посен мајонез и зеленчук по ваш избор. Најдобро е да се остави да отстои во фрижидер преку ноќ, за лебот убаво да впие и тортата да омекне како што треба.