Потребно:
- 2 шолји рикота
- 1/2 шолја рендан пармезан
- 1/2 шолја рендана моцарела
- 1/2 китка магдонос
- 1 чешне лук
- 1 лимон
- 2 јајца
- 3 лажици маслиново масло
- Малку морско оревче
- Презла
Подготовка: Загрејте го маслиновото масло на тивок оган, а потоа пропржете го мелениот лук и поголем дел од сечканиот магдонос. Во сад измешајте ги рикота сирењете, пармезанот, моцарелата, презлата, сол, црн пипер, морското оревче, ренданата кора од лимон и јајцата. Сè добро измешајте. Додадете го останатиот дел од магдоносот (без лук во смесата) и измешајте. По потреба додадете уште малку презла. Во тенџере ставете вода и кога ќе почне да врие, од смесата направете топчиња и ставете ги внатре. Варете ги додека не почнат да излегуваат на површината, па префрлете ги на хартиена крпа да се исцедат. Топчињата прелијте ги со маслиново масло и наросете ги со пармезан. Добар апетит!