РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солени принцес крофни

Наместо слатки, ви предлагаме да направите подеднакво вкусни солени принцес крофни со скуша.

Потребно: 

За тестото:

  • 200 мл вода
  • 100 гр путер
  • 4 јајца
  • 120 гр брашно
  • Прстофат сол

За полнење:

  • 150 гр сирење
  • 150 гр скуша (во конзерва)
  • 1 китка копар

Подготовка: Во тенџере измешајте вода, путер и сол. Гответе додека не зоврие на средна топлина, па тргнете го од шпоретот. Додадете го брашното и брзо соединете со дрвена лажица, а потоа вратете го на шпорет. Гответе уште 2 минути со постојано мешање. Истурете во сад, изматете, па постепено додавајте ги јајцата постојано матејќи. Ставете го тестото во шприц за колачи или кеса за замрзнување, а потоа исечете го горниот дел.Од тестото истиснете во плех обложен со хартија за печење, со раздвоеност помеѓу секое истиснување. Треба да направите топчиња. Печете ги принцес крофните во загреана рерна на 180°C околу 20-30 минути. Оставете ги кратко да се изладат во рерната што малку сте ја отвориле, а во меѓувреме направете го филот. Измешајте бело сирење по избор со сечканата скуша и копар, па измешајте. Можете да ја користите риба по ваш избор. Исечете го врвот на крофните, потоа наполнете ги со филот и повторно ставете го горниот дел. Добар апетит!