РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солени рози

Солено тесто во кое по желба можете да додадете шунка или сланина.

Потребно:

За тестото:

  • 400 гр брашно
  • Сол
  • 110 мл млака вода
  • 110 мл млеко
  • 20 мл масло
  • 20 гр свеж квасец

За полнење:

  • Сланина, шунка или колбаси (по избор)

Подготовка: Свежиот квасец растворете го во вода и млеко, па со оваа смеса и другите состојки замесете тесто и оставете го да отстои околу половина час. Расукајте го тестото, малку подмачкајте го и со чаша обликувајте кругови. За секоја роза ќе ви требаат четири кругови. Сланината, шунката или колбасот исечкајте ги на мали парчиња, а потоа на секој круг ставете по неколку коцки сланина, а потоа наредете ги круговите една врз друга, до половина нагоре. Кога ќе наредите четири кругови еден врз друг, завиткајте ги, пресечете ги на половина и розите ставете ги во калап за мафини. Покријте и оставете ги да отстојат околу половина час. Розите премачкајте ги со вода, посипете ги со малку сол и печете ги на 200 степени 20 до 25 минути. Врелите рози премачкајте ги со масло. Добар апетит!