Потребно:
- 1 лажица маслиново масло
- 6 компири
- 200 гр сланина
- 100 гр моцарела сирење
- 50 гр чедар сирење
- 1-2 млади кромидчиња
- 1 лажица млеко
- 1 чаша брашно
- 4 јајца
- 2 чаши презла
Подготовка: Добро измијте ги компирите, а потоа посолете и побиберете. Прелијте со маслиновото масло и убаво измешајте. Потоа ставете го во тавче во кое имате посипано сол. Печете во загреана рерна на 220°C околу час и 15 минути. Печените компири се пасираат, а сланината се сечка и се пржи во суво тавче. Се меша во сад, па се додава ренданата моцарела и чедар сирењето, како и сечканиот млад кромид. Се додава млекото, зачините и се добро се меша. Обликувајте топчиња. Во еден сад изматете ги јајцата, во друг ставете го брашното, а во третиот презла. Топчињата валкајте ги прво во брашно, па во јајца и на крај во презла. Се пржат на загреано масло. Добар апетит!