РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солени топчиња со сирење и сланина

Солените топчиња може да се послужат како предјадење, но се одличен предлог и кога имате гости или ако сакате брза вечера. Професионалниот готвач Џек Овенс споделува рецепт за похувани солени топчиња кои се прават од компири, сланина и два вида сирење. Подготовката е едноставна, а вкусот ќе им се допадне на сите. Уживајте!

Потребно:

  • 1 лажица маслиново масло
  • 6 компири
  • 200 гр сланина
  • 100 гр моцарела сирење
  • 50 гр чедар сирење
  • 1-2 млади кромидчиња
  • 1 лажица млеко
  • 1 чаша брашно
  • 4 јајца
  • 2 чаши презла

Подготовка: Добро измијте ги компирите, а потоа посолете и побиберете. Прелијте со маслиновото масло и убаво измешајте. Потоа ставете го во тавче во кое имате посипано сол. Печете во загреана рерна на 220°C околу час и 15 минути. Печените компири се пасираат, а сланината се сечка и се пржи во суво тавче. Се меша во сад, па се додава ренданата моцарела и чедар сирењето, како и сечканиот млад кромид. Се додава млекото, зачините и се добро се меша. Обликувајте топчиња. Во еден сад изматете ги јајцата, во друг ставете го брашното, а во третиот презла. Топчињата валкајте ги прво во брашно, па во јајца и на крај во презла. Се пржат на загреано масло. Добар апетит!