РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Старински подварок

Подварок е старинско јадење направено од кисела зелка и месо, особено популарно во зимските месеци, а се прави во сите земји од поранешна Југославија, вклучително и во Македонија. Може да се направи со секое месо, од свинско и говедско до лесно варено пилешко.

Потребно:

  • 1 кг кисела зелка
  • 800 гр месо по избор (свинско, говедско, пилешко…)
  • 1 лажичка мелена пиперка
  • 100 гр моркови
  • 100 гр кромид
  • 2 чешниња лук
  • 3 ловорови листови
  • 2 лажици маст
  • 100 мл масло

Подготовка: Месото кое претходно сте го исечкале на коцки лесно испржете го на масло и зачинете го по желба. Кога месото ќе се испече, извадете го од тавата и оставете го на страна. Во преостанатата маснотија пропржете го сечканиот кромид, лукот и морковот. Зачинете, додадете го ловоровиот лист, а потоа и сечканата кисела зелка. Додадете мелена пиперка и други зачини по ваш избор, потоа додадете ја маста и сè добро измешајте. Налејте малку вода, додадете го печеното месо и оставете ги состојките да се соединат. Вака подготвениот подварок префрлете го во сад за печење и печете во рерна најмалку два часа на 150 степени. Половина час пред крај зголемете ја температурата на 180 степени и оставете да се запече. Добар апетит!