РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Студена гаспачо супа што освежува

Супа од зеленчук која не треба да се готви и се служи ладна. Не само што е освежителна и вкусна, туку и полна со витамини. Подготовката е брза и едноставна, а единствено што треба да се направи е да се почека да се излади до оптималната температура.

Потребно:

  • 4 големи краставици, излупени и исечени на парчиња
  • 2 големи домати исечени на парчиња
  • 1 црвена пиперка исечкана на парчиња
  • 1 мал кромид исечен на парчиња
  • 2 ситно сечкани чешниња лук
  • 3 супени лажици маслиново масло
  • 2 лажици оцет (бел вински или јаболков)
  • Сок од 1 лимон
  • Сол и бибер по вкус
  • Сечкан свеж магдонос

Подготовка: Во блендер или мултипрактик ставете ги краставиците, доматите, пиперките, кромидот и лукот. Блендирајте ги сите состојки додека не добиете изедначена смеса. Додадете маслиново масло, оцет, сок од лимон, сол и бибер во блендерот и повторно измешајте сè заедно. Ако сакате пофина конзистентност на супата, можете да ја процедите смесата преку фино цедалка или газа. Покријте ја супата и ставете ја во фрижидер најмалку два часа или додека целосно не се излади. Пред сервирање, промешајте ја супата и проверете го вкусот, додадете повеќе сол, бибер или сок од лимон доколку е потребно. По желба посипете со сечкан свеж магдонос. Добар апетит!