РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тарт со туна

Тартот со туна е одличен избор за лесен ручек или вечера. Крцкавото тесто, кремастиот фил и богатиот вкус на туна создаваат вкусно и заситно јадење кое сите ќе го обожаваат. Ви го пренесуваме рецептот за оваа одлична комбинација. Уживајте.

Потребно:

За тестото:

  • 200 гр брашно
  • 100 гр путер на собна температура
  • Прстофат сол
  • 500 мл вода

За филот:

  • 2 конзерви туна (400 гр)
  • 4 лажици сенф
  • 3 јајца
  • 4 дл крем за готвење
  • 100 гр рендан кашкавал
  • Грст црни маслинки
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Во сад измешајте го просеаното брашно и солта. Додадете го путерот на коцки и брзо издробете со прстите за да добиете груткаста смеса. Измешајте го со брашно, а потоа додадете вода и замесете тесто во компактна топка. Површината набрашнете ја и развлечете го тестото во форма на калапот за тарт. Димензиите на развлеченото тесто нека бидат поголеми од површината на калапот. Втиснете го тестото во калапот, претходно обложен со хартија за печење. Тестото прободете го со вилушка на неколку места и премачкајте го со сенф. Исцедете ја туната, иситнете е ја и наредете ја преку слојот со сенф. Над туната распоредете ги ситно исечканите маслинки. Во сад изматете ги јајцата, додајте го кремот за готвење, сол и бибер. Смесата прелијте ја врз туната и маслинките. Наросете со ренданиот кашкавал. Печете во загреана рерна на 180 °C околу 30 минути. Добар апетит!