Потребно:
- 400 гр цвекло
- 200 гр фета сирење
- 1 чешне лук
- 1 јајце
- Сол, црн пипер
- 60 гр лебни трошки
- 50 гр сечкани ореви (по избор)
- 1 лажица сусам
Подготовка: На тавче обложено со алуминиумска фолија ставете големи парчиња излупено цвекло. Зачинете го со малку маслиново масло, сол и други зачини по избор. Печете го на 220 °C околу 45 минути. Изладете го и изрендајте го, измешајте го со иситнетата фета, посолете и додадете бибер, јајце, сусам, ореви, лук и презла. Сè убаво измешајте, па од смесата формирајте топчиња и ставете ги во рерна 15 минути. Изладете и послужете со свежа рукола, или друга салата по желба. Добар апетит!