Потребно:
- 1кг кајсии
- 350гр путер
- 750гр брашно
- 300гр шеќер
- 3 ќесички ванилин шеќер
- Мармалад од кајсии
Подготовка: Кајсиите се чистат од семки и се сечкаат на коцки. Се топи путерот. Во сад се меша брашното, шеќеро, ванилиниот шеќер и солта и се заедно се замесува со истопениот путер. Тестото треба да биде меко, не тврдо. Половина од тестото со прсти се стиска во намастена тава од рерна, и со прсти се рамни. Остатокот од тестото се става во фрижидер. Преку тестото се мачка мармаладот ос кајсии, па потоа се редат сечканите кајсии, а врз се се ренда остатокот од тестото.
Колачот се пече во загреана рерна на 200 степени, 30-35 минути. Се остава да се олади и одличен е кога се служи со сладолед.