РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Царска пита на италијански начин

Царската пита по италијански рецепт носи полесна, пошарена варијанта на познатата верзија - со повеќе зеленчук, зачински билки и медитерански шмек.

Потребно:

  • 4 јајца
  • 1 лажичка сол
  • 500 г брашно
  • 300 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 100 г фета сирење
  • 80 г кашкавал
  • 2 средни домати
  • 2 средни компири
  • 1 блага пиперка
  • 1 китка магдонос
  • 2 лажички прашок за печиво

Подготовка: Излупете ги и изрендајте ги компирите. Ситно исечкајте ги доматите и пиперката, иситнете го и магдоносот. Изматете ги јајцата со солта. Додадете млеко и масло, а потоа постепено додавајте го брашното измешано со прашок за печиво. Додадете го ренданиот компир, сечканите домати, пиперката и магдонос во смесата. Додадете го издробеното фета сирење и ренданиот кашкавал. Добро измешајте сè за да рамномерно се распоредат состојките. Сипете ја смесата во намастен и набрашнет плех или обложен со хартија за печење. Израмнете и печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 35-45 минути, додека не порумени. Добар апетит!