Потребно:
За ќофтињата:
- 300гр свежи свинско мелено месо
- 500гр говедско мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 морков (изрендан)
- 1 супена лажица сушено оригано
- 50гр пармезан (рендан)
- 1 јајце
За сосот:
- 2 лажици маслиново масло
- 1 тиквичка (рендана)
- 3 чешниња лук (рендан)
- 1 лажица доматно пире
- 400гр сечкан домат
Подготовка: Во сад ставете ги двата вида мелено месо и сите останати наведени состојки. Се меша се додека состојките добро не се соединат. Се прават топчиња и се редат во чинија. Потоа се подготвува сосот. Загрејте го маслото во поголемо тавче, додадете ја тиквицата, лукот и гответе ја смесата околу 5 минути, додека не стане мека и кашеста. Со мешање додадете го доматното пире. По една минута, додадете ги доматите. Оставете да врие на тивок оган околу 5-7 минути. Потоа додадете ги топчињата месо и оставете се заедно да се готви околу 15 минути. За цело тоа време лесно промепувајте, додека ќофтињата не се испржат. Сервирајте ги со сварени шпагети, врз кои може да наросите пармезан.