Потребно:
- 4 лажици масло
- ½ лажичка сенф
- 1 лажица сечкан ѓумбир
- 8 чешниња лук
- 500 гр сечкана цвекло
- 3+1/2 лажички сол
- 3 лажици лута пиперка во прав
- ¼ лажичка куркума во прав
- 60 мл оцет
- 1 лажичка шеќер
Подготовка: Цвеклото излупете го и исечкајте го на тенки плоснати парчиња. Исечкајте неколку чешниња лук и оставете ги на страна. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Додадете го сенфот, сечканиот ѓумбир и лукот. Пржете неколку минути, додека не замириса. Во тавата додадете го исечканото цвекло. Посолете и покријте. Пржете 7-8 минути додека не омекне. Откријте го садот и додадете ја лутата пиперка во прав и куркумата во прав. Добро измешајте. Додадете го оцетот. Варете уште 2-3 минути со повремено мешање. Тргнете го од оган и оставете да се излади целосно. Закиселеното цвекло префрлете ги во чисти тегли. Чувајте ги теглите на собна температура и почекајте следниот ден за послужување, бидејќи вкусовите ќе имаат време да се развијат и интензивираат. Добар апетит!