
Потребно:
- 1 мала глава карфиол
- 2 лажици маслиново масло
- 2 чешниња лук
- Половина лажичка сол
- Прстофат свежо мелен пипер
- Малку сок од лимон или пармезан за посипување
Подготовка: Измијте го карфиолот, отстранете ги листовите и исечете го на помали цветчиња со слична големина за рамномерно печење. Во голем сад, измешајте го карфиолот со маслиново масло, ситно сечкан лук, сол и бибер. Добро измешајте за да се премачкаат сите парчиња рамномерно. Наредете го зачинетиот карфиол на плех обложен со хартија за печење. Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 25–30 минути, додека не добие златна боја и малку крцкави рабови. По желба, посипете со малку сок од лимон или рендан пармезан пред сервирање. Сервирајте топло. Добар апетит!