РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечен зеленчук со леблебија

Зеленчукот можете да го печете со различни преливи, но ова е убедливо најдобриот рецепт. Лесно се подготвува, вкусот е неверојатен, а целата тајна е во комбинацијата на зачини. Ќе уживате во секој залак!

Потребно:

  • 500 гр карфиол
  • 500 гр сладок компир
  • 1 главица виолетов кромид
  • 1 конзерва леблебија (наут)

За преливот:

  • 60 мл маслиново масло
  • 5 чешниња лук
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • 1/2 лажичка куркума
  • 1/2 лажичка мелен ким
  • 1/4 лажичка мелен цимет

И уште:

  • 2 супени лажици сок од лимон
  • 1/2 китка копар
  • 2 млади кромидчиња

Подготовка: Карфиолот исечкајте го на цветови, а слаткиот компир излупете го и исечкајте го на коцки. По желба исечете го кромидот (покрупно) и ставете го во сад. Во друг сад измешајте маслиново масло, мелено лукче, слатка пиперка, куркума, ким, цимет, бибер и сол. Сè добро измешајте. Прелијте го зеленчукот, па додадете го исцедениот и измиен наут. Добро промешајте за зеленчукот и наутот убаво да го впијат преливот. На плех ставете хартија за печење, па наредете го зеленчукот. Печете го во загреана рерна на 200°C околу 35 минути. Украсете со исечкан млад кромид, копар и прелијте со сок од лимон. Добар апетит!