Потребно:
- 500 гр карфиол
- 500 гр сладок компир
- 1 главица виолетов кромид
- 1 конзерва леблебија (наут)
За преливот:
- 60 мл маслиново масло
- 5 чешниња лук
- 1 лажичка мелен црвен пипер
- 1/2 лажичка куркума
- 1/2 лажичка мелен ким
- 1/4 лажичка мелен цимет
И уште:
- 2 супени лажици сок од лимон
- 1/2 китка копар
- 2 млади кромидчиња
Подготовка: Карфиолот исечкајте го на цветови, а слаткиот компир излупете го и исечкајте го на коцки. По желба исечете го кромидот (покрупно) и ставете го во сад. Во друг сад измешајте маслиново масло, мелено лукче, слатка пиперка, куркума, ким, цимет, бибер и сол. Сè добро измешајте. Прелијте го зеленчукот, па додадете го исцедениот и измиен наут. Добро промешајте за зеленчукот и наутот убаво да го впијат преливот. На плех ставете хартија за печење, па наредете го зеленчукот. Печете го во загреана рерна на 200°C околу 35 минути. Украсете со исечкан млад кромид, копар и прелијте со сок од лимон. Добар апетит!