РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечена боранија

Од боранија можете да направите вкусна чорба, можете да ги јадете сурови, да ги додадете во салати, да ги варите или печете.  Ви носиме верзија на боранија запечена во крем сос и посипана со кашкавал.

Потребно:

  • 500 гр боранија
  • 200 мл кисела павлака
  • ½ лажичка сол
  • ¼ лажичка црн пипер
  • ¼ лажичка мелена чадена пиперка
  • ⅛ лажичка морско оревче
  • 20 гр лебни трошки
  • 100 гр рендан пармезан

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ги краевите на боранијата, измијте ја и исечете ја на помали парчиња. Во тенџере сварете солена вода. Додадете ја боранијата и варете 3 минути. Исцедете ја бланшираната боранија и префрлете ја во сад за печење. Зачинете и прелијте со павлаката. Сè убаво измешајте и посипете со презла. Префрлете се во рерна и печете 20 минути. Извадете го садот, посипете со пармезан и вратете го во рерна 5 минути. Послужете топло со салата по избор. Добар апетит!