РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечени колбаси во домашно тесто

Ако постои едно јадење кое најдобро нè подготвува за доаѓањето на зимата и празничниот период, тогаш тоа секако се колбасите во тесто, кои во овие студени денови ќе ги загреат и најзимурливите. 

Потребно:

  • 500 гр брашно
  • 250 мл млако млеко
  • 1 пакетче сув квасец или 20 гр свеж квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 50 гр путер (растопен)
  • 1 јајце
  • 6-8 колбаси
  • 1 жолчка од јајце
  • 1 лажица млеко
  • Сусам 

Подготовка: Во сад сипете го млакото млеко, додадете шеќер и квасец и измешајте. Оставете 5-10 минути за да делува квасецот (ако користите свеж, распарчете го). Во голема чинија просејте го брашното, додадете сол, растопениот путер и цело јајце. Потоа додадете го квасецот со млеко. Замесете мазно и еластично тесто (ако е премногу лепливо додадете малку брашно, а ако е премногу суво додадете малку млеко). Покријте го садот со чиста крпа и оставете го на топло место околу еден час, додека тестото не се удвои. Кога тестото ќе нарасне, префрлете го на малку набрашнета површина и поделете го на еднакви делови. Секој дел од тестото расукајте го во лента со дебелина од 2 сантиметри и завиткајте ги овие ленти околу колбасот. Наредете ги колбасите во тесто на плех обложен со хартија за печење, изматете ја жолчката со лажица млеко и секој премачкајте го. По желба посипете со сусам. Оставете ги колбасите да одморат уште 10-15 минути додека рерната се загрева на 180 °C. Печете ги колбасите 20-25 минути или додека не добијат убава златна боја. Добар апетит!