Потребно:
- 1кг компир
- 250гр сланина
- 4 лажици кисела павлака
- ½ шолја путер
- 2 лажици павлака за готвење
- 2 чешниња лук
- Сол
- Бибер
- 1 поголема шолја рендан кашкавал
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете ги компирите да се варат. Во меѓувреме, во тавче пропржете ја сланината додека не стане крцкава, околу пет минути. Направете пире од компирите и во него додадете го кашкавалот, но оставете малку за наросување на крајот. Потоа додадете ја и сланината, киселата и павлката за готвење, путерот и иситнетиот лук. Зачинете по желба. Смесата ставете ја во огноотпорен сад, а одозгора ставете го останатиот кашкавал. Печете 15 минути, или додека не се стопи кашкавалот.