РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечено пире од компир со сланина и павлака

Ова е рецепт за пире од компири на поинаков начин. Но, јадењето едноставно се подготвува, а е совршено кремасто и вкусно.

Потребно:

  • 1кг компир
  • 250гр сланина
  • 4 лажици кисела павлака
  • ½ шолја путер
  • 2 лажици павлака за готвење
  • 2 чешниња лук
  • Сол
  • Бибер
  • 1 поголема шолја рендан кашкавал

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете ги компирите да се варат. Во меѓувреме, во тавче пропржете ја сланината додека не стане крцкава, околу пет минути. Направете пире од компирите и во него додадете го кашкавалот, но оставете малку за наросување на крајот. Потоа додадете ја и сланината, киселата и павлката за готвење, путерот и иситнетиот лук. Зачинете по желба. Смесата ставете ја во огноотпорен сад, а одозгора ставете го останатиот кашкавал. Печете 15 минути, или додека не се стопи кашкавалот.