Потребно:
- 2 главици карфиол
- 2 чешниња лук
- 1 шолја брашно
- 2 јајца
- 150гр кашкавал
- 1/3 шолја топла вода
- Лажичка свеж магдонос
- Зачини
Потребно: Карфиолот обарете го во вода додека не омекне, околу 5-6 минути. Исцедете и измијте го со ладна вода. Потоа, исечкате на ситни парчиња. Во посебен сад измешајте го карфиолот, брашното, изматените јајца, изренданиот кашкавал, магдоносот, зачините. Додадете ја водата и мешајте додека состојките не се соединат. Смесата треба да биде доволно густа за да може плескавиците лесно да се излијат, како смеса за уштипци. Плескавиците ставете ги во калапи за мафини и печете ги во рерна на 200 степени, околу 10-15 минути.