
Децата под осумгодишна возраст треба да избегнуваат консумирање на ледени пијалаци (slush ice drinks) кои содржат засладувач глицерол, предупредуваат експертите.
Истражувачите го издадоа ова предупредување откако ги прегледаа медицинските податоци на 21 дете, кои се разболеле веднаш по консумирање на ваков пијалак. Во секој од случаите, децата развиле кластер на симптоми што докторите ги нарекле „синдром на интоксикација со глицерол“.
Овој синдром вклучува намалена свест, нагло опаѓање на шеќерот во крвта и зголемена киселост во крвта.
Глицерол (познат и како глицерин) е безбојна, вискозна течност која е слатка по вкус и е нетоксична. Хемиски, тој е трихидрокси алкохол (C₃H₈O₃) и се користи во различни индустрии, вклучувајќи храна, фармација и козметика. Глицеролот помага слатките пијалаци со мраз да ја задржат својата текстура, спречувајќи течноста целосно да замрзне.
Во Обединетото Кралство, пијалаците од ваков тип што содржат глицерол не се препорачуваат за деца под четиригодишна возраст. Сепак, лекарите што пишуваат во списанието „Archives of Disease in Childhood“ побараа повторно разгледување на јавноздравствените препораки.
Повеќето од случаите кои биле испитани се случиле во периодот од 2018 до 2024 година, а децата биле на возраст меѓу две и скоро седум години. Младите пациенти првично биле дијагностицирани со хипогликемија (низок шеќер во крвта) по пристигнувањето во итните одделенија низ Обединетото Кралство и Ирска.
Истражувачите заклучиле дека консумирањето на слатки ледени пијалаци што содржат глицерол „може да предизвика клинички синдром на интоксикација со глицерол кај малите деца“. Тие додале: „Клиничарите и родителите треба да бидат свесни за овој феномен, а јавноздравствените институции треба да обезбедат јасни пораки во врска со фактот дека помалите деца, особено оние под осум години, треба да избегнуваат пијалаци со мраз кои содржат глицерол.“
Клиничарите и родителите треба да бидат свесни за овој феномен, а јавноздравствените институции треба да обезбедат јасни пораки во врска со фактот дека помалите деца, особено оние под осум години, треба да избегнуваат пијалаци со мраз кои содржат глицерол, велат истражувачите
Агенцијата за безбедност на храна (FSA) советува децата под четиригодишна возраст да не консумираат вакви пијалаци. Исто така, препорачува ограничување на консумацијата на максимум еден ваков пијалак дневно за деца на возраст од пет до 10 години.
Временскиот период помеѓу пиењето на пијалакот и појавата на симптомите бил познат за 15 деца, при што 14 од нив се разболеле во рок од еден час, според студијата. Сите 21 деца брзо закрепнале и биле испуштени од болница со препорака да не пијат слатки ледени пијалаци. Сепак, едно дете кое не ја послушало препораката и испило таков пијалак на седумгодишна возраст, па повторно добило симптоми во рок од еден час.
Истражувачите изјавиле: „Постојат недостатоци во транспарентноста во однос на концентрацијата на глицерол во овие пијалаци; затоа, проценката на безбедна доза не е лесна. Исто така, веројатно е дека брзината и дозата на внесување, заедно со други фактори како што се дали пијалакот се консумира со оброк или на празен стомак, или по интензивна физичка активност, може да бидат придонесувачки фактори.“
Тие додале дека „овие пијалаци немаат никакви нутритивни или здравствени придобивки“ и „не се препорачуваат како дел од балансирана исхрана“.
„Препораките за нивна безбедна консумација затоа треба да бидат насочени кон безбедноста,“ нагласуваат научниците. „За да се осигури дека препораките на ниво на популација ќе бидат лесно разбирливи за родителите, и имајќи ја предвид варијабилноста во тежината кај децата, препорачуваме препораките да се засноваат на тежината наместо на возраста. Алтернативно, може да биде потребно зголемување на препорачаната возраст (осум години), за да се осигура дека дозата во однос на телесната тежина нема да биде надмината со оглед на нормалните варијации во тежината кај децата“, пренесува „Дејли мејл“.