Потребно:
За бешамелот:
- 40гр путер
- 40гр брашно
- 400-500 млеко
- Бибер и сол
И уште:
- 7-8 средни млади компир
- Сол
- Лук во прав
- 150гр кашкавал
- Неколку шери домати
Подготовка: Стопете го путерот, па додадете го брашното и мешајте додека не се соедини. Постепено додавајте од млекото и мешајте додека не се згусне. Додадете ги зачините и пак мешајте. Кога ќе се згусне, бешамелот е готов. Компирите исечете ги на тркалца, што потенко. Посолете, па додадете го лукот во прав и маслото, па измешајте. Во садот ставете малку бешамел и убаво распоредете. Ставете дел од компирите, па врз нив половина од ренданиот кашкавал, па бешамел, па компир и така додека не го потрошите материјалот. Бешамелот треба да биде последен слој. Покријте со фолија и печете 40 минути на 200 степени. Пред крај тргнете ја фолијата, додадете кашкавал и малку шери и вратете уште некои 10 минути да се допече.