РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнети мисиркини гради

Подготовката на полнети мисиркини гради бара малку повеќе време, но резултатот вреди. Комбинацијата со сирење и спанаќ му дава посебен вкус на ова јадење, па затоа чувајте го рецептот бидејќи ќе сакате повторно да го направите.

Потребно:

  • 4 парчиња мисиркини гради (околу 150-200 гр секое)
  • Сол
  • Свежо мелен црн пипер
  • 1 чаша свеж спанаќ
  • 1/2 чаша фета сирење
  • 1/4 чаша сушени домати
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажица свеж магдонос
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажичка сок од лимон
  • Путер или маслиново масло за печење

Подготовка: Посолете ги и побиберете ги мисиркините гради од двете страни и направете џебовите во нив. Нежно, со чук, исчукајте ги. Во сад измешајте го исечканиот спанаќ, фетата на трошки, сушените домати, ситно сечканиот лук, сечканиот магдонос, маслиновото масло и сокот од лимон. Наполнете ги џебовите во мисиркините гради со филот со сирење. Загрејте ја рерната на 180 °C. Загрејте малку путер или маслиново масло во тава на средна топлина. Во тава пропржете ги мисиркините гради по 2-3 минути од секоја страна, додека не поруменат. Префрлете ги во тавче за печење и ставете ги во загреана рерна. Печете 15-20 минути. Полнетите гради исечкани на кришки послужете ги со пире од компири и салата. Добар апетит!