
Потребно:
- 150 г путер (мек)
- 70 г шеќер
- 1 портокал (рендана кора)
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 200 г брашно
- 80 г темно чоколадо (за топење и декорирање)

Подготовка: Во сад измешајте го путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер, а потоа кратко измешајте. Додадете ја ренданата кора од портокал и брашното. Замесете мазно тесто. Ако е премногу меко, оладете го кратко (10–15 мин). Развлечете го тестото до дебелина од околу 5-6 мм. Исечете форми со калапи за колачиња (ѕвезди, срца, снегулки – што и да имате при рака). Ставете ги колачињата на плех обложен со хартија за печење и печете 10–12 минути на 180°C, додека малку не поруменат по рабовите. Оставете ги целосно да се оладат. Растопете го чоколадото на двоен бојлер или во микробранова печка, префрлете го во мала кеса или користете лажица за да правите тенки потези врз колачињата. Оставете да се стегне. Добар апетит!

















