БРЕМЕНОСТ: Што секоја трудница треба да знае за вежбањето (1)

Во колку подобра физичка кондиција е бремената жена, толку посилна ќе биде за време на контракциите и породувањето. Подготовките за породување со помош на физички вежби можат да го олеснат и да го скратат времето на породување.

Придобивката од физичката активност за време на бременоста е добро позната. Но многу жени не знаат од каде да почнат или често се прашуваат дали танцувањето, аеробикот, пливањето, пешачењето и јогата, како и активностите како скијањето, правењето склекови и возењето велосипед се безбедни за време на бременоста. Жените во бременоста од физичката активност имаат полза, но сето тоа треба да биде внимателно и трудниците да го слушаат своето тело.

Од вежбањето за време на бременоста од физичката активност има многу придобивки, а ова се седум од нив.  

 

  • Зголемување на енергијата

Во бременоста жената може да се чувствува уморна и без кондиција, но регуларното вежбање може да помогне за полесно справување со секојдневните задачи и со напорниот дневен ред на обврски. Со секојдневното вежбање се зајакнува кардиоваскуларниот систем, така што трудницата нема да се заморува лесно, а со силни и тонизирани мускули ќе биде потребен помал напор за завршување која било активност, без разлика дали е тоа физичка активност или состанок во канцеларија.

Според Американскиот колеџ на гинеколози и акушери (АЦОГ), препорачано е 30-минутно вежбање секој ден, сè додека трудницата нема медицинска состојба или компликација поради која нејзиниот лекар гинеколог кажал да се намали нивото на физичка активност.

  • Подобар сон

Наоѓањето добра положба за спиење за трудницата може да претставува голем проблем. Но со физичките вежби ќе се намали ексцесот на енергија и бремената жена ќе се замори доволно за да заспие лесно и да има добар сон по кој ќе се чувствува одморена.

  • Намалување на дискомфорот

Со нормална физичка активност се истегнуваат и зајакнуваат мускулите кај трудницата, со што нејзиното тело подобро се справува со болките во мускулите и во лигаментите за време на бременоста. Вежбите со истегнување ја олесну-ваат болката во грбот, пешачењето ја подобрува циркулацијата, а пливањето ја зајакнува стомачната мускулатура кај трудницата.

Во бременоста жената може да се чувствува уморна и без кондиција, но регуларното вежбање може да помогне за полесно справување со секојдневните задачи и со напорниот дневен ред на обврски.
  • Подготовка за породување

Во колку подобра физичка кондиција е бремената жена, толку посилна ќе биде за време на контракциите и породувањето. Подготовките за породување со помош на физички вежби можат да го олеснат и да го скратат времето на породување.

  • Помал стрес – поголем оптимизам

Со раѓањето на детето се менува целиот живот на родителите. Тоа е значајно искуство, вели докторката, кое прави жената да се чувствува обземена, како да е во екстаза, но и истовремено и анксиозна. Во една студија е докажано дека вежбањето ги зголемува нивоата на серотонин, хормон кој е одговорен за промени во расположението, поради што во организмот се постигнува состојба на смиреност и рамнотежа.

  • Подобра слика за себе

Гледајќи како секој месец од бременоста се зголемуваат килограмите, трудницата може да се обесхрабри. Но ако во бременоста не ја одбегнува физичката активност, освен ако мора, тогаш трудницата ќе се чувствува подобро и ќе знае дека добиените килограми се посакуван прираст на тежината во бременоста.

  • Враќање во нормала по породувањето

Да се врати телото во нормала по породувањето, само по себе, е мотивација за многу жени да практикуваат физички вежби во бременоста. Ако се одржуваат силата и мускулниот тонус за време на целата бременост, на телото ќе му биде полесно да се врати во нормала по породувањето.

Во следното продолжение: Кои се 10. предупредувачки сигнали на кои треба да внимава секоја трудница