ДАЛИ ВАШЕТО ДЕТЕ ‘РЧИ? ‘Рчењето кај децата не треба да се игнорира – овие здравствени проблеми можат да го предизвикаат

Додека примарно некој може да 'рчи поради блокирање на дишните патишта, има и други здравствени проблеми што може да доведат до тоа детето да прави бучава додека спие. Големи или отечени крајници и аденоиди, страдање од алергии - ова резултира со надуеност на носот и грлото, што го отежнува дишењето, анатомски абнормалности, како што е девијација на септумот, хипертрофија на носната школка, назални полипи, обезност - дишните патишта стануваат тесни и др.

Иако 'рчењето може да не е сериозен проблем и да не трае долго, родителите треба да внимаваат на одредени знаци

Родителите се грижат нивното дете да добие убав сон, но некои здравствени проблеми може да го отежнат удобното спиење. ‘Рчењето кај децата е честа здравствена грижа. Тоа се случува кога вдишениот воздух не може слободно да тече низ дишните патишта на задниот дел на грлото. Кога детето вдишува или издишува, ткивото околу дишните патишта вибрира, создавајќи звучен шум. Овој шум се нарекува ‘рчење.

Важно е родителите внимателно да ги следат своите деца, особено додека спијат

Што велат експертите

Д-р Девкумар Ренгараја од болницата Хиранандани вели: „’Рчењето е вообичаено кај децата и ако детето има „примарно ‘рчење“, тогаш родителите не треба да се грижат. Примарното ‘рчење е првата фаза на нарушено дишење што може или не мора да е придружено со други симптоми. Се смета дека ова влијае на околу 1 од 100 деца.“

„Примарното ‘рчење е познато и како „едноставно ‘рчење“. Во овој вид на ‘рчење, детето ‘рчи повеќе од два пати неделно, но нема други забележливи симптоми или поврзани здравствени проблеми. Но, зачестеноста и сериозноста може да се разликуваат од едно до друго дете. Исто така, од клучно значење е да се разбере дали ‘рчењето предизвикува нарушување на спиењето или какви било други проблеми, кои би можеле да влијаат на сонот на детето“, додава тој.

Причини за ‘рчењето

Додека примарно некој може да ‘рчи поради блокирање на дишните патишта, има и други здравствени проблеми што може да доведат до тоа детето да прави бучава додека спие. Големи или отечени крајници и аденоиди, страдање од алергии – ова резултира со надуеност на носот и грлото, што го отежнува дишењето, анатомски абнормалности, како што е девијација на септумот, хипертрофија на носната школка, назални полипи, обезност – дишните патишта стануваат тесни и др.

Опструктивна ноќна апнеја

Д-р Ренгараја вели: „Еден од најголемите и најчестите проблеми со спиењето е опструктивната ноќна апнеја. Тоа е состојба која покажува постојан застој во дишењето на детето во текот на ноќта. Овие пропусти се познати како апнеи и се чини дека се појавуваат често секоја вечер бидејќи дишните патишта се блокирани. Ноќната апнеја може да доведе до фрагментиран сон, кој е поврзан со предизвикување негативно влијание врз растот и развојот на детето – физичко здравје, ментално здравје, учење, однесување и кардиоваскуларно здравје. Редовното ‘рчење може да предизвика когнитивно оштетување, па дури и да влијае на нервниот систем. Студиите проценуваат дека околу 5% од децата имаат опструктивна апнеја при спиење.

Кога детето вдишува или издишува, ткивото околу дишните патишта вибрира, создавајќи звучен шум. Овој шум се нарекува ‘рчење

Знаци и симптоми на опструктивна ноќна апнеја

Иако ‘рчењето може да не е сериозен проблем, бидејќи можеби нема да трае долго, родителите треба да внимаваат на овие знаци и да се обратат на лекар за третман.

  • ‘Рчење;
  • Отежнато дишење за време на спиење (апнеја);
  • Тешкотии со концентрирање или учење;
  • Утрински главоболки;
  • Дневна поспаност;
  • Дијагноза АДХД;
  • Потпросечно зголемување на телесната тежина.

Заклучок: Според д-р Ренгараја, важно е родителите внимателно да ги следат своите деца, особено додека спијат. Првиот чекор во намалувањето на ‘рчењето кај децата е да се произнесе проблемот пред нивниот лекар и да се добие дијагноза. Јасната дијагноза може да помогне да се одреди најдобриот начин за намалување на ‘рчењето, а лекарот ќе биде во најдобра позиција да разговара за придобивките и негативните страни на различните опции за третман, пишува „Тајмс оф Индија“.