РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни слатки погачици

Овие домашни слатки погачици можете да ги понесете на работа, на патувања и да ги комбинирате со вашите омилени намази.

Потребно:

  • 250 гр.  брашно
  • 1 1/2 лажици прашок за печиво
  • 1 лажичка шеќер
  • 3/4 лажичка ситна морска сол
  • 115 гр. путер, ладен
  • 110 мл полномасно млеко
  • 110 мл слатка павлака
  • 1/2 лажица растопен путер, за премачкување

Подготовка: Прво исечете го путерот на коцки од 1,2 см и ставете го во фрижидер додека не ви биде потребно. Во голем сад за мешање, измешајте го брашното, прашокот за пециво, шеќерот и солта. Добро изматете. Додадете го сечканиот ладен путер и измешајте го во брашното, додека најголемите парчиња путер не бидат со големина на грашок. Додадете ја смесата од млеко и слатка павлака, но одвојте 2 лажици од смесата. Мешајте додека смесата не се соедини и не се навлажни во најголем дел. Не мешајте премногу. Префрлете го тестото на набрашнета површина. Ако тестото е многу лепливо, лесно посипете го со брашно. Развлечете го во правоаголник, а потоа превиткајте го на половина во друг правоаголник. Превиткајте го повторно во правоаголник со димензии 12,7 см x 25 см и дебелина 1 см. Потопете кружен калап за тесто со дијаметар од 6,5 см во брашно и исечете 8 кругови. Спојте ги остатоците и обликувајте ги во правоаголник за да исечете уште 2 кругови. Ставете ги круговите на плех обложен со хартија за печење, на растојание од 2,5 см еден од друг, и печете на 230°C 12-15 минути или додека врвовите не добијат златно-кафеава боја, а погачиците не се испечат. Додека се топли, премачкајте ги врвовите со 1,5 лажици растопен путер. Префрлете ги на решетка да се оладат 10 минути. Добар апетит!