Едноставни техники: Научете го детето лесно да голтне таблета

Истражувањата покажале дека децата веќе од четири години може да научат да проголтаат таблета. Ова се совети како да му помогнете да ја совладате оваа вештина.

Дури и ако вашето дете не е болно, добро е да научи да голта таблети. Кога децата се помали, многу помалку се плашат од тоа, во споредба со постарите деца.

Кога треба да ги научите на тоа?  Истражувањата покажале дека децата веќе од 4 години може да научат да голнат таблета. Иако многу лекови се достапни во течна форма, таблетите многу полесно патуваат низ организмот и дозволуваат да ги дозирате точно колку што е потребно.

Ова се неколку техники кои ќе ви помогнат на лесен начин да го научите детето да ги пие.

Почеток

Почнете така што ќе им дадете да проголтаат помала бомбона, како Тик-Так. Можеби ќе ви биде потребно да вежбате секој ден, а може да трае и со недели. Детето нека седне исправено и со огромна голтка вода нека се обиде да ја голтне бомбоната.

Различни позиции

За детето да се чувствува дека има контрола, подигнете му ја брадата или ротирајте ја главата од една страна на друга, за да најде најудобна положба за голтање.

Позитивно дејство

Доколку детето се нервира, направете пауза и подоцна обидете се повторно. Потсетете ги на мирен начин дека залакот што го јадат е многу поголем од таблетата. Ако и натаму детето не може да се навикне, не е никаков срам да побарате сируп или лек кој се растопува, се додека не научи да голта таблети.