Грејпфрут (рајски цитрус), неговото популарно име „грејпфрут“ се должи на неправилната класификација на неговиот плод како разновидност на грозје од англискиот ботаничар Џон Лунан. Ботаничкото име на растението го добило своето име дури во 1837 година од Џејмс Мекфаден, кој го издвоил како независен вид, но до тоа време името „грејпфрут“ станало широко распространето во персоналната комуникација.
Аспектот на високата концентрација на биофлавоноидите во Цитросептот го става на пиедестал неговото исклучително силно антиоксидантно и антибактериско дејство и ја зголемува биолошката активност на витаминот Ц. Од друга страна присуството на нарингенин е од посебно значење за обнова на крвните клетки, спречување на зголемувањето на килограмите и нормализирањето на метаболните нарушувања во организмот. Но, одговорен е и за намалување на холестеролот, а заедно со него и наслагите акумулирани на крвните садови
Својствата на екстрактот од грејпфрут за прв пат се откриени во 1972 година од страна на д-р Јакоб Хариш од Југославија. Тој пред се бил заинтересиран за детекција на природни супстанции и молекули кои имаат особина да ги уништат микроорганизмите, без притоа да му наштетат на домаќинот односно на човекот. По Втората светска војна, овој автор и научник се преселил на Флорида и каде обемно ги истражува препаратите кои се добиваат од грејпфрут. Посебно за почеток му го привлекува вниманието горчливиот вкус што се чувствува на јазикот, поради што се обидува да ја детектира можноста за примената на истите во хербалната медицина. Бидејќи овие плодови се одгледувале речиси насекаде во државата Флорида, нема недостиг од материјал за експерименти. Во соработка со свои двајца колеги од Универзитетот во Флорида, кои инаку студирале микробиологија на храна, откриле дека препаратите од грејпфрут многу ефикасно ја штитат храната од бактерии, габи и паразити и по подолго стоење на истата. Д-р Хариш починал во 1996 година, задоволен што го исполни сонот на својот живот – екстрактот од грејпфрут кој ни е наследство за негово користење во борбата со микроорганизмите и како антиоксидант.
Студиите кои од овој автор се започнати, а и понатаму покажуваат дека најважна состојка на цитрусните овошја и екстрактите од него се биофлавоноидите, стеролите, токоферолите и низа минерали. Но содржат и витамин Ц, калиум и пектин. Биофлавоноидите имаат особина за имуномодулација кај човекот, имаат антиоксидативен ефект, но она што е веројатно и најзначајно е нивниот антибактериски, антивирусен, антимикотичен и антипаразитарен ефект. Тие делуваат како природни антибиотици односно како природни антимикроорганизам супстанци на над 900 познати видови на вируси, бактерии, паразити и гливици.
Еден од значајните ефекти на биофлавоноидите од грејпфрутот е нивната особина да го прочистат гастроинтестиналниот систем од токсините кои се внесени со храната, го контролираат нивото на шеќерот во крвта, го подобруваат варењето на храната и го забрзуваат метаболизмот на телото, коешто од своја страна го поттикнува слабеењето
Цитросепт органик содржи 84% екстракт од грејпфрут, со 800 мг биофлавоноиди во 100 мл, содржи и висока концентрација на витамин Ц, калиум, калциум, магнезиум, фосфор, железо, витамин Е, витамини од групата Б. Целиот овој состав го прави ефикасен за лекување на низа здравствени состојби како што се настинки и грип, но и низа други вирусни, габични, бактериски и паразитарни инфекции. Има ефект во зајакнување на имунитетот и силно антиоксидативно дејство. Се користи и за побрзо опоравување по инфекции, но и кај низа заболувања на респираторните патишта како што се ринитис, синузитис, бронхитис.
Аспектот на високата концентрација на биофлавоноидите во Цитросептот го става на пиедестал неговото исклучително силно антиоксидантно и антибактериско дејство и ја зголемува биолошката активност на витаминот Ц.
Од друга страна присуството на нарингенин е од посебно значење за обнова на крвните клетки, спречување на зголемувањето на килограмите и нормализирањето на метаболните нарушувања во организмот. Но, одговорен е и за намалување на холестеролот, а заедно со него и наслагите акумулирани на крвните садови.
Еден од значајните ефекти на биофлавоноидите од грејпфрутот е нивната особина да го прочистат гастроинтестиналниот систем од токсините кои се внесени со храната, го контролираат нивото на шеќерот во крвта, го подобруваат варењето на храната и го забрзуваат метаболизмот на телото, коешто од своја страна го поттикнува слабеењето.
Цитросепт органик стандардно се употребува 3 пати на ден по 15 капки, но при први симптоми на грип или настинка или друга инфекција се земаат 50-70 капки, два пати дневно за период од 3 дена. Секако треба да се напомене дека тој не претставува замена за лекови.
Предострожност треба да се има при истовремена употреба на екстрактот со некои медикаменти, кај алергија кон цитрусни плодови (не се препорачува), кај бремени жени (не се извршени испитувања за влијанието на екстрактот врз фетусот, затоа е неопходно зголемена внимателност) и кај дијабетес затоа што нивото на шеќерот во крвта може малку да се намали.