Со падот на температурата и недостатокот на сончеви часови, есенските бои полека ги заземаат нашите денови. Постепено ја менуваме лесната облека во потопла, а телото исто така е принудено да „смени брзина“ и да ја користи есенската исхрана. Сонцето носи многу повеќе во нашите животи од добро време, светлина и топлина: ни обезбедува скапоцен витамин Д, кој телото го создава кога сончевата светлина ја допира кожата.
Посебно треба да се внимава на доволна доза на витамин Д кај децата, па затоа погрижете се сонцето да го надоместите со есенската исхрана.
Најдобри извори на витамин Д се сините и масни риби како што се сардини, инчуи, туна, скуша, пастрмка и лосос, додека есента ни нуди и вегетаријански извор на витамин Д – печурките.
За подобрување на расположението и зајакнување на имунитетот ќе придонесат и есенските овошја и зеленчуци богати со витамини и минерали, кои во текот на есента го греат непцето со одличен вкус, а телото со хранливи својства.
Мирисните костени, есенските тикви, слаткиот компир, коренестиот зеленчук и јаболката се само дел од раскошот на плодната есен која ја носи енергијата на сонцето и виталноста, боите на здравјето и вистинскиот избор за нашата трпеза. Поради ова, стручњаците препорачуваат како да се храниме во есенските денови.
Вариво – фаворит на есенското мени
Топлите јадења (варива) – супи или чорби се составен дел од традиционалната домашна кујна. Во минатото, ова јадење, обично направено од мешунки, го подготвувале нашите баби во отсуство на изобилство на намирници достапни денес. Готвењето варива нема многу правила, туку најдобро е при изборот на состојки да се водите според сопствениот вкус. Вариво може да се направи од секоја намирница, а пожелно е да содржи секаков вид зеленчук: од зелка до компири, кромид и лук, целиот спектар на тиквички, модар патлиџан, пиперки и домати или вашите омилени различни видови на мешунки.
Наместо класична запршка, можете да одвоите дел од зеленчукот или мешунките од јадењето што сакате да го згуснете, да го изгмечите и да го вратите во тенџерето. За подготовка на варива одлични се и житариците како оризот, јачменот и просото кои ослободуваат слуз и овесните снегулки и триците кои се разваруваат во јадењето и го збогатуваат со корисни диетални влакна. Иако претставуваат нутритивно квалитетен избор на оброци во секоја сезона, варивата се особено популарни на пониски температури, кога телото треба да се загрее.