Како функционира контроверзната метода на исплачување на детето?

Станува збор за прилично контроверзна метода која предизвикува бројни дебати. Тоа е всушност е и логично, оти е неверојатно воопшто да се помисли да се стави дете во креветче и да го оставите да плаче, додека не заспие.

Кога сте бремена, сигурно успивањето на бебето го замислувате како неверојатно случување. Замислувате дека нежно го лулате бебето и му пеете песнички. Во реалноста тој процес знае да биде целосно спротивен. Некои родители во потрага за решение, размислуваат за тоа да ја пробаат методата на исплачување на детето.

Станува збор за прилично контроверзна метода која предизвикува бројни дебати. Тоа е всушност е и логично, оти е неверојатно воопшто да се помисли да се стави дете во креветче и да го оставите да плаче, додека не заспие. Тоа може да трае со часови, а нејзиниот автор сметка дека е корисна.

Што е методата на исплачување (cry it out)?

Метода во 1980. ја осмислил д-р Марк Вајзбулт, автор на книгата “Healthy Sleep Habits, Happy Child”, кој тврди дека со неа, новороденчето всушност учи како само да се смири и ги елиминира негативните навики, како успивање во раце. Како што појаснува тој, идејата е родителите да го остават бебето во креветче и да го оставите да плаче, освен во случај кога е гладно, жедно или треба да му се смени пелената.

Оваа метода се разликува од Феберовата метода, која исто така е метода на исплачување. Разликата е во тоа што Вајзблут поттикнува родителите да не интервенираат, додека Фербер  советува временски одредени проверки на детето. Секоја вечер потребно е да се продолжува периодот помеѓу проверките на детето, се додека на крајот тоа веќе нема да мора воопшто да го правите.

Според, Вајзблут, со ваквите тренинзи треба да се почне кога бебето има шест месеци, со задолжително претходно советување со педијатарот. Тој вели дека е потребно детето да се спушти во креветче, што порано е можно и неколку минути да се помине со него. Тогаш следи потешкиот дел, односно напуштање на собата. Родители не смеат да влезат во собата во која е детето, дури ни ако тоа плаче. Според уверувањата на овој лекар, бебето така на крајот ќе научи само да се успива.

Оваа метода не е за секое дете, ниту за секој родител. Ако мислите дека на секои две минути ќе го проверувате детето, тогаш е подобро да се обидете со некоја друга метода на успивање.