Можете да купите кисели краставички во продавница или да ги подготвите дома. Киселењето ја зголемува издржливоста и хранливата вредност на храната. Покрај тоа, киселите краставички имаат здрави пробиотски бактерии кои можат да го подобрат здравјето на цревата.
„Бебињата можат да почнат да јадат кисели краставички кога ќе почнат да јадат цврста храна на околу 6 месеци. Може да биде корисно да се запознае бебето со различни вкусови и текстури, а киселите краставички се единствени по двете од овие карактеристики“, вели Триста Бест, регистриран диететичар.
Здравите бебиња можат повремено да консумираат кисели краставички од шестиот месец од животот. Меѓутоа, доколку не сте сигурни дали е време за кисели краставички, консултирајте се со вашиот педијатар. Кога докторот ќе му дозволи на бебето да јаде кашички, хранете го само во мали количини. На пример, можете да му дадете на бебето како меѓуоброк, парче оладена кисела краставичка, особено за забите, за цицање и грицкање. Ова ќе им го олесни воспалението на непцата и ќе им го одвлече вниманието од болка и иритација.
Киселите краставички можат да послужат и како добра храна за подобрување на пинцетниот фат на прстите, што е од суштинско значење за поддршка на ефективно одвикнување. Додека му давате кисели краставички на вашето бебе, не оставајте го без надзор. Ова е неопходно бидејќи киселите краставички се сурова храна која може да претставува потенцијална опасност од гушење. За да бидете безбедни, секогаш сервирајте мали парчиња или мали кришки кисели краставички за да спречите ризик од гушење.
Здравствени придобивки од кисели краставички во исхраната на бебето
Киселите краставици можат да бидат добри за здрава дигестија, здравје на цревата и имунитет на бебињата. Иако киселите краставички се богати со натриум, нивната умерена употреба за бебињата, може да биде корисна. Киселите краставици имаат неколку хранливи материи и микроорганизми кои се погодни за цревата кои можат да помогнат во здравата дигестија, да го поддржат здравјето на цревата и да го зајакнат имунитетот.
На пример, бактериите на млечна киселина можат да ги претворат фенолните соединенија во активни метаболити кои можат да донесат специфични здравствени придобивки. Понатаму, ферментираната храна може да ги намали ненутритивните соединенија, подобрувајќи ја апсорпцијата на хранливи материи од телото.
„Киселите краставички на полиците во продавниците обично не се вистински ферментирани, што значи дека не содржат корисни пробиотици. Природно ферментираните кисели краставички ги содржат овие корисни бактерии кои можат да го подобрат здравјето на цревата на бебето“, напоменува Бест.
Значи, ако сакате да му дадете на бебето кисели краставички, користете природно ферментирани кисели краставички наместо верзии ферментирани со оцет за да ги добиете сите придобивки бидејќи киселите краставички ферментирани со оцет немаат здрави бактерии или пробиотици. Пробиотиците за бебиња имаат неколку здравствени придобивки, па хранењето со кисели краставички е одличен начин за подобрување на целокупното здравје на вашето дете.